Saturday, August 29, 2009

Smygpremiär!

Nasty Old People




Igår hade min debutfilm ”Nasty Old People” förhandspremiär på Victoriateatern i Malmö!
På Bilden: Anna Nevander och Febe Nilsson
Foto: Vanja Sandell Billström


Foto Vanja Sandell Billström


Nu kommer filmen ge sig ut på turné i världen och den här bloggen är till för att du ska kunna följa med på resan. Men innan vi ger oss av vill jag berätta lite om hur resan har varit fram tills nu.

Jag heter Hanna Sköld och är en tredjedel av Tangram Film i Malmö. Dom andra två tredjedelarna heter Andrea Kåberg och Vanja Sandell Billström. Hösten 2007 tog jag ett banklån på 100 000 kr och satte igång inspelningen av filmen "Nasty Old People". Jag var nämligen rädd att förlora lust, motivation och kreativitet om jag skulle använda min tid och energi till att hitta producenter och finansiering istället för att berätta en historia. Dessutom tror jag det är viktigt att inte vänta på tillåtelse eller bekräftelse från någon annan innan man gör det man brinner för, för då finns det en risk att viktiga värden och kreativ energi går förlorad.

Eftersom en film kostar väldigt mycket mer än 100 000 kr, frågade jag mina vänner om de ville vara med och investera sina löner i filmen. De sa ja (!) och vi knåpade ihop ett inspelningsschema baserat på teamets ordinarie liv och arbeten. Det slutade med 32 inspelningsdagar som sträckte sig över nio månaders tid.


Två veckor innan första inspelningsdag sa banken ja, och vi sjösatte båten. Om man inte har så mycket pengar får man använda sig av andra saker istället: fantasi, nätter, mängder med dubbelhäftande tejp och väldigt många väldigt snälla människor.





Bilden: Caroline Dahlberg och scenografi.

Foto: Mattias Hildingh





Bilden: Håkan Jeppsson och tekniken

Foto: Mattias Hildingh



Genom hela processen var jag många gånger livrädd att vi inte skulle lyckas ro filmen iland och att allt arbete så många människor investerat skulle vara förgäves, men lika ofta var jag förvånad och fascinerad över hur mycket som faktiskt är möjligt med bara envishet.

På bilden: Håkan Jeppsson, Hanna Sköld, Martin Lang, Johan Hedelius

Foto: Mattias Hildingh


När vi tagit oss igenom två tredjedelar av inspelningen träffade jag Helene Granqvist på Good World. Hon gick in som producent i projektet precis i ett läge då jag själv var väldigt nära att inte orka vidare på egen hand. Detta är en av de saker som fascinerar mig; alla de gånger i livet man träffar precis rätt människa vid precis rätt tidpunkt, och det för en kort eller väldigt lång stund uppstår ett möte, och just själva mötet skapar precis det som båda två behöver.

Att filmen blev en färdig är jättestort för mig. Det är också väldigt stort att uppleva vad som kan hända när människor går tillsammans och arbetar mot en gemensam vision utan pengar som drivkraft. Där det handlar om något annat. Något som har att göra med behovet att uttrycka sig, om kreativitet och att vara en del av en gemensam vision. Under den här processen tycker jag mig ha kommit i närheten den magi som kan uppstå när man lyssnar på känslan i magen och gör det man egentligen inte vågar; Om man vågar hoppa så växer vingarna ut.

Vi har lärt oss mycket tillsammans. Om att göra film, om att ta vara på varandras förmågor och kreativa energi, om att berätta. Men mest av allt om att våga hoppa ut i det okända tillsammans med andra människor och i detta ha tillit, både till varandra, men också till att livet bär vid de tillfällen man själv tappar bort sig själv.


Good World och Tangram Film presenterar: Nasty Old People
Manus och regi: Hanna Sköld
Foto: Martin Lang
Scenografi: Mattias Hildingh
Producenter:
Helene Granqvist Good World
Hanna Sköld Tangram Film

http://www.good.se/

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=TuNFFM-4MNA">http://www.youtube.com/watch?v=TuNFFM-4MNA
Bilder från filmen...





Fotograf: Mattias Hildingh

Turné!

Nasty Old People kommer till en gata nära dig…


Tangram Film och Good World kommer distribuera filmen i samarbete med RåFILM och luffarbion, med premiär den 10 oktober i Malmö och bioduken kommer vara en husfasad! Eftersom det är luffarbion så är det möjligt att det kan häda lite precis varsomhelst, så håll ögon och öron öppna. Mer information kommer snart…

Efter premiären kommer vi ge oss iväg på en turné med filmen, som kommer visas mot husfasader och på andra oväntade platser i större och mindre orter runt om i landet. Det är på den här sidan du kan följa vad som händer, vilka människor och reaktioner vi möter och när vi kommer till din stad... :)

Filmen kommer också visas på biografer, konstmuseum och klubbar, och i januari går den upp på Victoriateatern i Malmö.

Vi kommer inte sätta något fast biljettpris vid visningarna eftersom vi anser att alla ska ha möjlighet att se film oavsett ekonomiska tillgångar. Du betalar istället det du kan, vill, och tycker det är värt, och pengarna kommer gå till distributionen av filmen, banklånet, alla som har jobbat med filmen och så småningom nästa film!

Ta hand om er
Kärlek
Hanna

5 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. Värmen i dina ord om ert arbete och visdomen i din strategi kommer att röja många hinder ur vägen. Egentligen tror jag att de hindren är det som kommer att vara den starkaste faktorn för dig att lyckas i din önskan att berätta.
    Ge Febe mycket plats. Det är hon värd.
    Tracing

    ReplyDelete
  3. PEPP! Gud vad inspirerande!

    ReplyDelete
  4. well nice innovation.. the unique collection

    ReplyDelete
  5. I feel very lucky to have viewed this film. The story was awesome, and I felt that the characters were alive and real. It was incredible!

    ReplyDelete